HR Information & Technology HR și securitate cibernetică: de ce trebuie să implicăm resurse umane pentru securitate cibernetică

HR și securitate cibernetică: de ce trebuie să implicăm resurse umane pentru securitate cibernetică

Diferiti cercetători în domeniul securității au dezvăluit că angajații sunt adesea singurul motiv al atacurilor cibernetice asupra unei companii. Prin dezvoltarea unei strategii de securitate cibernetică, a culturii și implicarea resurselor umane, această problemă poate fi rezolvată.
În lumea de astăzi, prin adăugarea de tehnologie în toate, viața de zi cu zi, locul de muncă, și mediul organizațional sunt induse cu chei electronice care pot deschide ușa către date sensibile la nivel înalt și alte informații confidențiale.
În prezent, cel mai vulnerabil nod din toată rețeaua este încă utilizatorul. Hackerii au înșelat sistemul și pot înșela cu ușurință utilizatorul să cadă în capcana lor dând click pe un link suspect sau instalând software ostil.
Cu toate acestea,cea mai simpla modalitate pe care un utilizator o poate face pentru a se proteja împotriva diferitelor atacuri cibernetice este să rămână la curent cu cele mai recente instrumente de protecție a datelor, tehnologia VPN și legile de confidențialitate din surse credibile, cum ar fi Rangurile VPN. Deși în marea schemă a lucrurilor, implicarea HR în securitatea cibernetică este inevitabilă.


Legătura dintre resurse umane și securitatea cibernetică într-o organizație
De cele mai multe ori, responsabilitatea securității cibernetice a unei organizații se află pe umerii responsabilului cu securitatea informațiilor. Totuși, factorul uman nu poate fi ignorat, iar implicarea HR este imperativă.
Conform cercetărilor, majoritatea amenințărilor la adresa securității cibernetice sunt cauzate de angajații companiei, fie intenționat, fie neintenționat.
Aici intră în joc departamentul de resurse umane. Ei nu mai sunt responsabili pentru angajarea, instruirea și concedierea angajaților.
HR este o parte esențială a procesului intern al companiei, responsabilă de motivația angajaților, de coaching și de creștere. Este corect ca aceștia să poată influența informațiile despre comportamentul corect al angajaților pentru a se sustrage oricăror probleme de securitate cibernetică. Desigur, acest lucru se va face prin inițierea anumitor practici.

Cinci sfaturi pentru resurse umane pentru creșterea securității cibernetice într-o companie
Iată cele cinci sfaturi pentru resurse umane pentru creșterea securității cibernetice într-o companie:

1. Îmbunătățiți obiceiurile de securitate în companie
O încălcare a datelor poate da o lovitură  dăunătoare încrederii și reputației companiei cu partenerii, părțile interesate și consumatorii.
De cele mai multe ori, aceste scurgeri de date rezultă din obiceiurile slabe de securitate afișate de lucrători. Hackerii folosesc de obicei contacte de pe rețelele sociale pentru a intra în contact cu lucrătorii.
Aici intervine administrația Resurselor Umane. Sarcina lor principală va fi identificarea verigilor slabe și vulnerabile din lanț cu ajutorul departamentului IT, astfel încât să se poată lua măsuri în timp util pentru a evita orice amenințare la adresa securității cibernetice pentru companie.

2. Educați angajații
Nu este necesar ca ceea ce este normal pentru un angajat cu experiență să fie normal și pentru un recrut. HR-ul  trebuie să furnizeze toate informațiile esențiale necesare pentru a explica riscurile încălcărilor de date și repercusiunile acestora și cum să evite toate acestea.
Introducerea metodelor de „igienă a securității cibernetice” în cultura unei companii este una dintre cele mai fiabile modalități. Aceste sfaturi esențiale pentru crearea unei culturi de securitate cibernetică s-au dovedit a fi foarte eficiente și vitale împotriva potențialelor atacuri cibernetice.
Împreună cu departamentul de securitate cibernetică, va permite luarea în considerare a tuturor diferențelor. O astfel de educație trebuie să fie reîmprospătată de-a lungul timpului, deoarece evoluează și modalitățile de piratare a conturilor angajaților.

3. Pregătește-te pentru atacurile cibernetice potențiale
În unele cazuri, riscurile potențiale de securitate cibernetică pot fi identificate pe baza comportamentului angajaților. Ne referim la supravegherea globală a fiecărui angajat de pretutindeni, însă, în schimb, ne interesăm și observăm acțiunile lor cu diferite instrumente.
Este în întregime posibil să se prevină încălcarea datelor la timp prin simpla utilizare a tehnologiei moderne pentru a contracara și înregistra comportamentul angajaților.

4. Obțineți experți în securitate cibernetică în echipă
Departamentul de Resurse Umane ar trebui să fie precaut cu privire la angajarea pentru orice post într-un anumit departament. Nu este vorba doar de cerința minimă a locului de muncă, ci și de o înțelegere profundă pentru ce va fi acea persoană.
Acest lucru poate fi realizat numai dacă resursele umane sunt la curent cu noile amenințări de securitate cibernetică și tehnicile de infiltrare. Acesta va ajuta la filtrarea candidaților nepotriviti și la crearea unei descrieri mai detaliate și mai extinse a postului.
De asemenea, este esențial să înțelegem diferența dintre pozițiile IT din departamentul de securitate cibernetică pentru a angaja specialiști. De asemenea, este posibil să solicitați ajutorul altor specialiști din companie care vor judeca abilitățile candidatului.

5. Menținerea unei proceduri de răspuns la atacurile cibernetice
Este esențial să urmăriți dacă departamentul de securitate cibernetică și specialiștii săi necesită actualizare în ceea ce privește software-ul, noi cursuri de securitate cibernetică și module de instruire pentru cele mai recente riscuri de securitate.
Multe organizații ajută examenele de securitate cibernetică pentru a testa și judeca cunoștințele angajaților lor. De asemenea, îi motivează să rămână la curent cu ultimele tendințe de securitate cibernetică.
Fără îndoială, departamentul de resurse umane este principala forță din spatele inițierii educației privind securitatea cibernetică în companie. Poate fi realizat numai dacă departamentul de resurse umane are o înțelegere profundă a securității cibernetice.
Planurile autentice de gestionare a riscurilor cibernetice ale companiei includ resurse umane. Pe lângă rolul esențial al resurselor umane în planificarea gestionării riscurilor cibernetice, compoziția sa în cazul planului de recunoaștere a evenimentelor poate contribui la reglementarea tratamentului preconizat al lucrătorilor cu legi adecvate privind ocuparea forței de muncă și poate contribui la diminuarea riscului unui posibil litigiu.